Antep Fıstığı
EKOLOJİK İSTEKLERİ : Antepfıstığı yazları uzun,sıcak,kurak ve kışları nispeten soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetişebilmektedir.Yaz aylarında meyvenin gelişmesi ve olgunlaşması için oldukça fazla ve uzun süre yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli süre düşük sıcaklığa ihtiyaç gösterir.Kış soğuklarının -15 derece ve daha fazla düşme ihtimalinin olduğu alanlarda meyve gözleri zarar görür.Bölgemizde, A.fıstığı ağaçları Nisan ayının ilk yarısında çiçek açmaktadır.Bu dönemde olabilecek düşük sıcaklıklar, ağaçların ileriki aşamada küçük meyve dökümüne neden olmaktadır.A.fıstıkları,bitkinin gelişmesi,meyve içinin tam olarak dolması ve olgunlaşma için,uzun bir vejetasyon süresi ile birlikte yüksek sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır.Sıcaklık toplamının yetersiz olduğu yıllarda ve bölgelerde, meyveler içlerini tam dolduramamakta,çıtlama oranı ve çıtlama aralığı az olmakta,dış kabuk sert kabuktan zor ayrılmaktadır.
DÖLLENME BİYOLOJİSİ : A.fıstığında erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Meyve oluşumu için tozlanma ve döllenme zorunludur. Döllenmeyen çiçekler dökülür veya bunlardan içi boş (fıs) meyveler meydana gelir. A.fıstığında tozlanma rüzgar vasıtasıyla olur.Bu nedenle, erkek ağaçların bahçeye yerleştirilmesinde hakim rüzgarın yönüne dikkat edilmelidir.
BOŞ MEYVE OLUŞUMUNUN NEDENLERİ :
1-Bahçe içerisindeki erkek ağaç sayısının az olması ve dişilerle aynı zamanda çiçek açmaması.
2-Diğer meyve türleri ile karışık bahçe tesisi.
3-Çevrede arıcılık yapılması.
4-Erkeklerin zayıf anaç üzerine aşılanması.
5-İklim faktörleri.