Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Çam

Çam ağacı ve faydaları nedir

Çam Ağacı Kozalaklılar takımının Çamgiller familyasından, iğne yapraklı, reçineli ağaç (Pinus). Birçok türü vardır. Hepsinde yapraklar iğne biçiminde, çiçekler erkekli dişili, erkek çiçekler uzun sürgünlerin ucunda tırtılsı ya da salkım kömeç halinde, dişi çiçekler uzun sürgünlerin dibinde kozalak biçimindedir. Yapraklar bir yıldan uzun ömürlü olduğu için çam, yaz kış yapraklı ve yeşil görünür, dökülen yapraklar altında sürekli bir örtü oluşturur. Sarıçam , Düzgün dik gövdeli, kırmı-zımtrak sarı kabukludur.


Çam Ağacı Faydaları

– Diş ağrısı: Çam kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılır.
– Balgam söktürücü: Kabukları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Astım: Çam yaprağı sinir otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Bronşit: Çam yaprağı sinir otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– İdrar söktürücü: Çam yaprağı, biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Yara iyileştirici: Çam kabukları öğütülüp yaraların üzerine ekilir.
– Karaciğer ağrısı: Çam yaprakları ve kabukları balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
– Verem: Çam havası veremli hastalar için iyidir.
– Müzmin öksürük: Çam filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilmeye devam edilir.
– Kan temizleyici: Çam filizleri, taze yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Böbrek kumları: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Böbrek iltihabı: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Zayıflama kürü: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak aç karnına içilmeye devam edilir.
– Ses kısıklığı: Çamın taze filizleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilir ve gargara yapılır.
– Saç bakımı: Terekenin (çam esansı) zeytin yağıyla beraber karıştırılıp saç diplerine sürülür, sabahleyin saçlar yıkanır.
– Gastrit: Çam yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
– Yara: Çam sakızı sürülür.